Over de Hazelaar

Geschiedenis

“Paardrijden helpt kinderen met een motorische beperking een betere balans ontwikkelen.’’ Dat was de gedachte van medewerkers van het toenmalige kinderrevalidatiecentrum in Hillegersberg. Zij zorgden ervoor in 1976, dat de Stichting Pony en Paardrijden Gehandicapten Rotterdam (SPPGR) werd opgericht, de voorloper van “De Hazeraar”. Zij vond in eerste instantie gastvrijheid bij de Schieruiters. De belangstelling, maar ook het therapeutisch effect op de ruiters was zo groot dat de Stichting onderdak heeft gezocht bij de Rotterdamsche Manege. In 1986 werd de grote stap gemaakt naar een eigen plek in het Schiebroekse Park onder de eigen, inmiddels volledig vertrouwde naam: Rijvereniging ‘’De Hazelaar.’’

De Hazelaar vandaag

Bij De Hazelaar ervaren we dagelijks hoe bijzonder het is om kinderen, jongeren en volwassenen met een motorische, verstandelijke, psychische of meervoudige beperking te leren paardrijden. Naast het therapeutische effect en het plezier van paarden en paardensport, bevordert het ook de sociale contacten. Eén van onze hedendaagse missies is dan ook om de integratie tussen valide en mindervalide ruiters te bevorderen. Ruiters en vele andere vrijwilligers begeleiden tijdens de lessen en in de stallen de ruiters met een beperking. Regelmatig leidt dat tot vriendschappen of simpelweg tot meer plezier in het paardrijden voor iedereen. We willen onze ruiters vooral laten genieten en laten groeien door middel van de paardensport. Zo organiseren we bijvoorbeeld ook elke zomer een driedaags ponykamp speciaal voor de jongere ruiters met een beperking, met veel buitenritten, veel quality time met de paarden en natuurlijk onderlinge gezelligheid.

De Hazelaar is dus een manege voor iedereen; ons pand is volledig rolstoeltoegankelijk en aangepast aan de behoeften van ruiters met een beperking (statutair vertegenwoordigen zij meer dan de helft van ons ledenbestand).

Bestuur

Er is de afgelopen jaren veel gebeurd in de vereniging en aan het gebouw. Het bestuur heeft nog vele ambities voor de komende jaren in het BeleidsplanHazelaar20192021.

Erkend Leerbedrijf

Wij zijn er trots op dat we een Hazelaar erkend leerbedrijf zijn en daarmee onze bijdrage leveren aan de opleiding van MBO-studenten en stagiaires.

30-jarig jubileum

In 2016 vierde onze manege haar dertigste verjaardag: ter ere daarvan is een jubileumboek gemaakt dat gratis kan worden doorgebladerd of gedownload. Het staat vol met oude foto’s, portretten van paarden, vrijwilligers, ruiters en instructrices en leuke wetenswaardigheden over hoe het er op de manege aan toegaat. Het lezen waard!

Je kan het hier doorbladeren of hier inzien en downloaden.