Over de Hazelaar

Geschiedenis

De basis voor het ontstaan van de rijvereniging, voor valide ruiters en ruiters met een beperking, is in 1976 gelegd door medewerkers van de toenmalig Adriaanstichting, het kinderrevalidatiecentrum aan de Straatweg in Hillegersberg. De achterliggende gedachte was dat kinderen met een beperking door het paardrijden een betere balans ontwikkelen. De eerste 10 jaar heetten wij Stichting Pony en Paardrijden Gehandicapten Rotterdam (SPPGR).
Het paardrijden bleek een therapeutisch effect te hebben bij deze kinderen. Met een aantal pony’s werd een start gemaakt bij rijvereniging De Schieruiters, nabij Airport Rotterdam.
Er bleek veel belangstelling te zijn, maar de capaciteit op die manege was te gering en er ontstond de behoefte naar een “eigen plek”. In 1986 werd daarom de rijvereniging “De Hazelaar” opgericht en sinds die tijd is zij gevestigd in het Schiebroekse Park.

De Hazelaar vandaag

De Hazelaar is geen doorsnee rijvereniging; een van de doelstellingen van de vereniging is het bevorderen van integratie tussen valide ruiters en ruiters met een beperking. Dat komt onder andere tot uiting in de verscheidenheid aan ruiters: meer dan de helft van de leden heeft een beperking. De rijvereniging is daarom volledig aangepast, is rolstoeltoegankelijk en heeft de ANBI-status.
Daarnaast verrichten de meeste valide ruiters vrijwilligerswerk op en rond de manege. Zij helpen voornamelijk met het begeleiden van de ruiters met een beperking tijdens de lessen. Hoewel het paardrijden een therapeutische werking kan hebben, is het niet de enige reden om paard te rijden bij de Hazelaar. De valide en ruiters met een beperking komen vooral om het plezier in het paardrijden.

30-jarig jubileum

In 2016 bestonden we als rijvereniging met de manege op de huidige locatie 30 jaar.

Dat hebben we gevierd met een jubileum en een leuk jubileumboek. 

Je kan het hier doorbladeren of hier inzien en downloaden.