Over de Hazelaar

Geschiedenis

“Paardrijden helpt kinderen met een motorische beperking een betere balans ontwikkelen.’’ Dat was de gedachte van medewerkers van het toenmalige kinderrevalidatiecentrum in Hillegersberg, de gedachte die er in 1976 voor zorgde dat de Hazelaar werd opgericht. De eerste tien jaar bestond de manege onder de naam Stichting Pony en Paardrijden Gehandicapten Rotterdam (SPPGR). De belangstelling, maar ook het therapeutisch effect op de ruiters waren zo groot dat de manege algauw uit het pand van de Schieruiters bij Rotterdam Airport groeide. In 1986 werd daarom de stap gemaakt naar een eigen plek in het Schiebroekse Park onder de eigen, inmiddels volledig vertrouwde naam: rijvereniging ‘’De Hazelaar.’’

De Hazelaar vandaag

Bij De Hazelaar ervaren we dagelijks hoe bijzonder het is om kinderen, jongeren en volwassenen met een motorische, verstandelijke, psychische of meervoudige beperking te helpen paardrijden. Naast het therapeutische effect en het plezier van paarden en paardensport bevordert het ook de sociale contacten. Eén van onze hedendaagse missies is dan ook om de integratie tussen valide en mindervalide ruiters te bevorderen. Valide ruiters begeleiden tijdens de lessen en in de stallen de ruiters met een beperking en regelmatig leidt dat tot vriendschappen of simpelweg tot meer plezier in het paardrijden voor beide partijen. We willen zowel onze valide als onze mindervalide ruiters echter vooral helpen om te genieten van en te groeien in het paardrijden. Zo organiseren we ook elke zomer een driedaags ponykamp speciaal voor de mindervalide ruiters, met veel buitenritten, veel quality time met de paarden en veel onderlinge gezelligheid.

De Hazelaar is dus een manege voor iedereen: ons pand is volledig rolstoeltoegankelijk en aangepast aan de behoeften van mindervalide ruiters (zij beslaan meer dan de helft van onze leden).

Bestuur

Er is de afgelopen jaren veel gebeurd in de vereniging en aan het gebouw. Het bestuur heeft nog vele ambities voor de komende jaren in het BeleidsplanHazelaar20192021.

Erkend Leerbedrijf

Wij zijn er trots op dat we een Hazelaar erkend leerbedrijf zijn en daarmee onze bijdrage leveren aan de opleiding van MBO-studenten en stagiaires.

 

30-jarig jubileum

In 2016 vierde onze manege haar dertigste verjaardag: ter ere daarvan is een jubileumboek gemaakt dat gratis kan worden doorgebladerd of gedownload. Het staat vol met oude foto’s, portretten van paarden, vrijwilligers, ruiters en instructrices en leuke wetenswaardigheden over hoe het er op de manege aan toegaat. Het lezen waard!

Je kan het hier doorbladeren of hier inzien en downloaden.