De Hazelaar beperkt weer open voor jonge (zelfstandige) ruiters

Afgelopen dinsdag 21 april is tijdens de persconferentie omtrent het coronavirus goed nieuws naar buiten gekomen voor de sportclubs, en dus ook voor onze manege. Vanwege de afvlakking van het aantal gevallen en de constatering dat kinderen en jongeren niet veel risico lopen, is besloten dat deze leeftijdsgroep in beperkte mate weer mag sporten. Dat betekent dat ook manege De Hazelaar haar deuren weer voorzichtig kan openen… maar dan wel héél voorzichtig en met de nodige maatregelen. Helaas betekent dit ook dat we een groot deel van onze ruiters voorlopig nog niet kunnen verwelkomen. We hopen dan ook dat dit een eerste stap is in de richting van meer versoepeling, ook al gaat daar wellicht nog wel een langere periode van tijd overheen. Voor nu zijn we heel blij dat we voor een deel weer open kunnen. Hoe dat eruit gaat zien, lichten we hieronder toe.

Vanaf 29 april zullen we gaan starten met onze deuren openen voor onze jeugdruiters in de leeftijd t/m 18 jaar die zelfstandig kunnen rijden. Dit wil zeggen: de ruiters die geen enkele hulp nodig hebben van instructrices of vrijwilligers bij het op- en afstijgen en het rijden zelf. Fysiek contact tussen de volwassen instructrices/vrijwilligers en ruiters is namelijk niet toegestaan. En een afstand van minder dan anderhalve meter tussen hen evenmin. Dit geldt ook voor de groep kinderen in de basisschoolleeftijd die onderling de anderhalve meter afstand niet hoeven te bewaren!

De jeugdruiters die in aanmerking komen voor paardrijles zullen in de komende dagen door hun vaste instructrice of een bestuurslid worden benaderd met een voorstel voor een les. De lessen zullen voor een groot deel samengevoegd worden en op tijdstippen gegeven worden die kunnen afwijken van de gebruikelijke lesdagen en -tijden. Ook de instructrice kan een ander zijn dan men gewend is. Dit om tot verantwoord opgebouwde en redelijk gevulde lessen te komen die kunnen plaatsvinden naast de werkzaamheden die nog steeds dagelijks op de manege moeten worden verricht. Zo willen we bovendien ook de werkdruk voor onze instructrices, die ook verantwoordelijk blijven voor al die noodzakelijke werkzaamheden, enigszins eerlijk verdelen. Natuurlijk houden we bij de lesplanning rekening met de schooltijden van de basisschool en het feit dat middelbare scholieren overdag ook verplicht online aan het werk zijn.

De regels die in acht moeten worden genomen zullen gedetailleerd aan alle jeugdleden worden verstrekt. Voorlopig is vooral het volgende van belang:

  • Voorlopig wordt er alleen in de buitenbak en eventueel in het park gereden.
  • Hoe jammer ook, voorlopig zullen de paarden en pony’s gepoetst en gezadeld klaar staan wanneer de ruiters aankomen: zelf poetsen, knuffelen en op/afzadelen in de stallen is niet toegestaan.
  • Ouders hebben voorlopig geen toegang tot het manegeterrein: de kinderen moeten bij het hek worden afgezet en opgehaald.
  • De kantine is, met uitzondering van de wc’s, niet toegankelijk.
  • Tussen de lessen zal een kwartier wisseltijd zitten om ervoor te zorgen dat er genoeg tijd is om aan te komen en te vertrekken zonder dat er te veel mensen tegelijk aanwezig zijn. De lessen zullen de komende tijd daarom 45 minuten duren in plaats van het gebruikelijke uur.


Daarnaast blijven alle hygiënemaatregelen van kracht. Dus handen wassen voor je komt en als je weer thuis bent, handschoenen dragen bij het rijden, niesen/hoesten in je elleboog en niet komen als je verkouden bent of je niet lekker voelt. En voor iedereen boven de 12 jaar, blijf letten op de anderhalve meter afstand. Onze instructrices zullen daar ook op blijven wijzen in het belang van iedereen!

Als afsluiting even een groet aan onze collega-instructrice Mandy. Die helaas geen rol kan spelen in de eerste weken van de opening van de manege. Zij werkt naast haar baan als instructrice in de zorg en een deel van haar cliënten heeft helaas het coronavirus opgelopen. Mandy, blijf zelf gezond. Op afstand volg je vast alle ontwikkelingen op de voet en leef je mee. Dat doen wij met jou!