Een week na sluiting: hoe gaat het nu op de manege?

De Hazelaar is gesloten. En het is geen vakantie of een feestdag, verre van dat! Het coronavirus heeft voor de sluiting van alle sportverenigingen gezorgd, inclusief maneges zoals de onze. Een ongekende situatie, waar niemand, ook wij niet, op voorbereid waren. 

Van onze buren op de Hazelaarweg, allemaal sportverenigingen, hoorden we één voor één dat hun deuren dicht gingen. Ze namen afscheid tot 6 april en hun terreinen gingen letterlijk op slot. Maar een manege kan wel lessen en activiteiten stopzetten, de paarden blijven dezelfde verzorging, beweging en training nodig hebben als anders. Ze moeten naar buiten in de paddock, hun rondjes lopen in de stapmolen, eventjes het land op, lekker werken aan de longe, stappen aan de hand of gewoon hard aan het echte werk met een ruiter. Naast schone stallen, voeren en poetsen is de beweging die onze paarden moeten krijgen van groot belang om ze gezond, fit en getraind te houden. En ze niet te laten exploderen van opgekropte energie. 

De Hazelaar kan dus eigenlijk niet op slot. Maar voor het algemeen belang dienen de coronamaatregelen natuurlijk wel nageleefd te worden. De uitzonderlijke positie die paardensportbedrijven innemen binnen de wereld van de sportverenigingen werd gelukkig snel onderkend. Maneges blijven dus open voor de noodzakelijke verzorging van hun levende have. Maar dan wel met inachtneming van vele voorzorgsmaatregelen. Voor De Hazelaar betekent dat dat onze instructrices die niet ziek zijn of verdacht worden van corona doorwerken op een bijna lege manege. Leeg qua mensen dan wel. Dankzij een talentvolle collega die een ster blijkt te zijn in het maken van schema’s, zijn ze ingedeeld in ploegen die dienst draaien op de manege. En hebben ze per dagdeel specifieke taken die afgewerkt moeten worden. Iedere instructrice heeft daartoe een minimaal aantal deskundige vrijwilligers tot haar beschikking.

Vrijwilligers die zelfstandig aan het werk kunnen, alle voorzorgsregels in acht nemen en elkaar alert houden daarop. Want ook tijdens hun werk dient de 1,5 m. afstand gerespecteerd te worden, moeten er voortdurend handen worden gewassen, handschoenen gedragen worden tijdens het rijden en stalwerkzaamheden en dienen alle spullen en de omgeving worden schoongemaakt en ontsmet. En ook al is er tijd om tussendoor te eten en even uit te rusten, de tijd die ze op de manege met elkaar doorbrengen dient zo veel mogelijk beperkt te blijven. De verschillende ploegen lossen elkaar dus af en overlappen elkaar zo min mogelijk. Een hele organisatie en een hele inspanning om daar voortdurend scherp op de blijven!

Dat er geen ruimte is voor ruiters, jong en ouder, die gezellig mee willen komen helpen is voor ons doen zeer ongebruikelijk. Waar de deuren altijd open staan voor iedereen die even een paardje wil knuffelen, iets wil komen brengen, lekker wil meewerken op stal of om te assisteren in de lessen, zijn die deuren nu dicht. Niet omdat we daar zelf voor kiezen, maar omdat het uit noodzaak ons is opgelegd.

We hopen zeer dat onze leden en vrijwilligers hiervoor begrip hebben. En dat jullie het geduld kunnen opbrengen om tot 6 april te wachten met een bezoek aan de manege. Jullie worden allemaal oprecht gemist en we kijken uit naar de dag waarop we weer gewoon les kunnen geven. De dag dat jullie de paarden weer uit de stal halen om te gaan rijden. Tot die tijd kunnen jullie op de manege niets doen, maar steun ons door eens een leuk, bemoedigend bericht te sturen naar onze Facebookpagina of aan je instructrice.

Ook zouden wij het fijn vinden te horen hoe het met jullie gaat. Schrijf een stukje hoe je je dag doorbrengt of wat je meemaakt in je paardeloze bestaan en stuur dat naar ons op (communicatie@manegedehazelaar.nl). Dan maken we daar een mooie nieuwsbrief van. Ook zijn we praktisch te steunen met boodschappen. Waar we precies behoefte aan hebben laten we je graag weten. Stuur een berichtje aan bestuur@manegedehazelaar.nl.

Om een beeld te krijgen van wat onze paarden met hun dag doen,  hebben we vandaag een aantal foto’s genomen die we graag met jullie delen. Flip, Llyn en Jinthe, die aan het werk zijn in de buitenbak en Bailey en Derano die door instructrice Mandy gereden worden.

We houden jullie op de hoogte van alles wat er bij ons gebeurt en van alle effecten die het coronavirus heeft op onze manege.