Paardenbuffet in een hooinet dankzij Hordijk Tweewielers

Paarden eten niet drie maal daags of vijf maal daags als we de menselijke tussendoortjes meerekenen, nee ze eten eigenlijk de hele dag door. Vierentwintig uur per etmaal zijn paarden van nature bezig met eten. Al grazend leggen ze grote afstanden af en ze onderbreken het eten hooguit voor een beetje rust, liggend of staand, of voor wat ren- en stoeiwerk. De periodes van niet-eten duren nooit lang. 

Uren zonder eten is voor een paard dus geen vrijwillige keuze. Dat weten we eigenlijk al lang, maar in de paardenwereld hielden we onze paarden liever op rantsoen. Een paar maal daags wat plakken hooi vanaf de bodem van de stal, naast de afgemeten hoeveelheid brok, moesten er voor zorgen dat de paarden niet te dik werden en het hooi niet verspild werd. Paarden in gevangenschap lopen immers niet de 18 km. per dag die hun wilde soortgenoten wel dagelijks afleggen. En bij die mindere beweging hoorde ook minder ruwvoer, was de gedachte. 

Maar het paardenlijf en de paarden-mind bleken niet geschikt voor deze menselijke maat. Een continue, geleidelijke inname van ruwvoer, zoals gras of hooi, beschermt het paard namelijk tegen maagproblemen zoals maagzweren en werkt sterk stress reducerend. 

De Hazelaar nam deze kennis mee in de proef die er de afgelopen maanden is gehouden met een nieuwe manier van voeren. De paarden die meededen in deze proef kregen onder andere allemaal een hooinet waaruit ze hun hooi konden eten. Dat zou het tempo waarin ze hun hooi wegwerken aanzienlijk moeten verlagen. Ze worden niet voor niets slowfeeders genoemd. 

Maar een goed net is duur en we hadden er heel wat nodig. Gelukkig schoot Dennis Hordijk van Hordijk Tweewielers in Rotterdam-Terbregge te hulp en sponsorde drie stevige hooinetten. Dennis, bedankt voor je niet aflatende steun aan onze manege!
Of de paarden met deze netten echt veel langzamer eten en dus altijd kunnen terugvallen op hun lopend buffet, is iets waar we nog op terug komen als de resultaten van de voerproef bekend zijn.